Aineeton joululahja

Osallistu luontomme suojeluun antamalla aineeton joululahja

Tekemällä lahjoituksen Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS:n joululahjakeräykseen osallistut konkreettisesti suomalaisen luonnon suojelemiseen säätiön toiminta-alueella Päijänteellä ja sen lähialueilla. Kaikki lahjoitusvarat käytetään täysimääräisesti suojelualueiden hankkimiseen.

Suojelualueverkoston rakentaminen on äärimmäisen tärkeää!

-Metsien suojelun taso Suomessa on hälyttävällä tasolla: Pysyvästi hakkuilta suojeltua kasvullista metsämaata on koko Suomessa 6 %. Etelä-Suomen tilanne on vielä heikompi: Hyvin puuta kasvavasta metsäalasta on suojeltu vain 3 %.

-Suomessa joka yhdeksäs laji ja joka toinen luontotyyppi ovat uhanalaisia. Monet aiemmin yleiset lajit kuten hömötiainen ja töyhtötiainen ovat nopeasti harvinaistuneet ja nyt uhanalaisten listalla. Ilmaston lämpeneminen muuttaa lajien elinympäristöjä ja kiihdyttää sukupuuttoja edelleen. Suojelutoimet auttavat lajeja ja niiden elinympäristöjä sopeutumaan ja elpymään.

-Luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi suojeltuja alueita on liian vähän ja ne ovat liian pieniä. Lisäksi ne ovat kaukana toisistaan, eli huonosti toisiinsa kytkeytyneitä. Suuret ja toisiaan lähellä olevat suojelualueet ovat aina “se parhain vaihtoehto”.

-Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Suomessa on peräti 2 668 uhanalaista lajia.  Enemmistö uhanalaisista lajeista (31 %) elää metsissä; on peräti 833 uhanalaista metsälajia (Punainen lista 2019).

-Esimerkiksi elintärkeän lahopuun vähentyminen on ollut monille lajeille kohtalokasta. Näitä lajeja ovat muun muassa sammalet, sienet, hyönteiset ja hyönteisiä syövät eläimet.

 

PLUPS on vuodesta 2008 alkaen suojellut jo 528 hehtaaria luonnoltaan arvokkaita kohteita. Voit tutustua suojelukohteisiimme täällä: https://www.plups.fi/suojelukohteet/

PLUPS toimii lahjoitusvaroin. Kaikki lahjoitusvarat säätiö käyttää 100 % uusien alueiden hankintaan. Hallintokulut katetaan erillisellä lahjoituksella. Toiminnallemme erittäin oleellisia ovat myös suorat maa-aluelahjoitukset sekä testamentit. Tutustu lahjoitustapoihin täällä: https://www.plups.fi/lahjoitustavat/

 

Näin annat aineettoman joululahjan

– Tee lahjoitus lahjoitusten keräystilille FI39 1745 3000 1629 92

– Viestiksi ”Aineeton joululahja”

– Haluamasi summa

Yli 50 € lahjoituksista lähetämme sinulle digitaalisen lahjoitusdiplomin, jonka voit antaa läheisellesi tai yhteistyökumppanillesi lahjaksi. Lähetä maksukuitti osoitteeseen niko.nappu@plups.fi. Saat lahjoitusdiplomin sähköpostiisi.

Mikäli haluat kohdentaa joululahjalahjoituksen Puulalle pelastetaanpuula.fi -kampanjan kautta, toimi kuten edellä, mutta tee lahjoitus tilille FI21 3131 1002 3335 51 viestillä ” Joululahja Puulalle”.

Säätiöllä on voimassa oleva rahankeräyslupa RA-2020/701.

Aineeton joululahja malli.

Parhainta joulunaikaa toivottaen,

PLUPS:n toiminnanjohtaja Niko Nappu

niko.nappu@plups.fi

PLUPS:in vastavalittu toiminnanjohtaja metsäretkellä.

Mahtavan kuvan valkoselkätikasta on ottanut Anssi Ruuska.

Valkoselkätikka (kuva: Anssi Ruuska).

Suojelukohteet

Isosuo, itäosan lajennus

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS:n jo ennestään suuri suojelualue Hartolan taajaman eteläpuolella sijaitsevalla Isosuolla laajeni noin 26 hehtaarilla. Isosuon itäosan kaksi määräalaa kasvattavat säätiön Isosuolta omistamien alueiden yhteispinta-alan noin 150 hehtaariin.

Torkansaari

PLUPS on saanut lahjoituksena pienen saaren Kuhmoisista. Suomen luonnonsuojeluliitto Jämsän seutu ry. on lahjoittanut PLUPS:lle suojelutarkoituksiin pienen saarikiinteistön Kuhmoisten Rekisalon länsipuolelta. Saarue, niminen kiinteistö on säätiön kolmas suojelukohde Kuhmoisissa.

Sillanpään Harju

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS hankki joulukuussa pienen, mutta sympaattisen suojelualueen Leivonmäen Savenahon kylästä.

Sammalsuonvuoren metsä

PLUPS osti joulukuussa 2022 Sysmän Virtaalta runsaan 73 hehtaarin metsäalueen. Alue nimettiin Sammalsuonvuoren metsäksi.

Saimi Korpelan muistometsä

Kesäkuussa 2022 PLUPSille lahjoitettiin reilun kolmen ja puolen hehtaarin suuruinen Ojala, metsä- ja maatila Sysmän Taipaleen kylästä.  Alue nimettiin Saimi Korpelan muistometsäksi.

Majuven metsä

PLUPS osti helmikuussa 2022 Hartolan Leppäkoskelta 14 hehtaarin metsäalueen, josta valtaosa on uhanalaiselle valkoselkätikalle soveliasta lehtimetsää. Alue nimettiin Majuven metsäksi.

Pirttivuoren metsä

Säätiö osti joulukuussa 2021 Sysmän Saarenkylästä, läheltä Päijännettä 40 hehtaarin jylhäkallioisen Pirttivuoren metsän.

Luvevuori

Pekka Louhivuoren perikunta lahjoitti säätiölle jylhänkomean Lumevuoren Haapasaaren länsipuolelta. Alue on puolen hehtaarin kokoinen ja luonnontilainen.

Pentti Linkolan muistometsä

PLUPS osti heinäkuussa 2021 yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa Pentti Linkolan muistometsän, Riuttasalon, Toivakasta läheltä Päijännettä.

Kauno Hopeasaaren muistometsä

Säätiö on ostanut joulukuussa 2020 yhdeksän hehtaarin metsätilan Korpilahden Rantuusta läheltä Päijännettä.

Pienet Verkkosaaret

Säätiö sai Pienet Verkkosaaret lahjoituksena kesäkuussa 2020. Saaret sijaitseva Korpilahdella Päijänteellä Kärkistensalmen länsipuolella.

Vehkosaari, Hollola

Säätiö osti maaliskuussa 2020 Vehkosaaren 64 hehtaarin metsäalueen Vesijärveltä.

Lehtosaari, Kuhmoinen

Säätiö osti hehtaarin kokoisen Lehtosaaren Kuhmoisista Päijänteeltä heinäkuussa 2019.

Isosuo, Hartola

PLUPS osti toukokuussa 2019 Hartolan taajaman eteläpuolella sijaitsevalta Isosuolta 116 hehtaarin alueen.

Petäjäsaari, Hartola

Säätiö osti 25 hehtaarin Petäjäsaaren metsätilan Rautavedeltä Hartolasta toukokuussa 2018.

Syvänsilmänvuori, Sysmä

Syvänsilmänvuoren 17 hehtaarin rantametsä Sysmän Virtaalta siirtyi helmikuussa 2016 säätiölle.

Haapakoskelon metsä, Sysmä

Säätiö hankki marraskuussa 2015 viiden hehtaarin kokoisen, runsaspuustoisen Haapakoskelon metsän Sysmän Virtaalta.

Uusisaari, Asikkala

Päijänteen Luonnonperintösäätiö osti joulukuussa 2014 suojeluun toisen saarialueen Asikkalan Urajärveltä.

Kuminansalo, Korpilahti, Jyväskylä

Säätiö osti joulukuussa 2014 Kuminansalon saaritilan pohjoiselta Päijänteeltä.

Korppinen, Asikkala

Säätiöön omistukseen siirtyi elokuussa 2014 Asikkalan Urajärvellä sijaitseva noin hehtaarin kokoinen Korppisen saari.

Pihlajasaaret, Kuhmoinen

Säätiö osti tammikuussa 2013 Kuhmoisista komean Pihlajasaarten alueen.

Koivumäen metsä, Korpilahti, Jyväskylä

Säätiö osti syyskuussa 2012 Jyväskylästä, Korpilahden Rutalahdelta noin 15,5 hehtaarin suuruisen Koivumäen metsätilan.