Iso suojelumetsä Sysmästä

PLUPS OSTI 73 HEHTAARIA SUOJELUMETSÄÄ SYSMÄSTÄ

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS on ostanut joulukuussa 73 hehtaarin metsäalueen Sysmän Virtaalta. Alue on nimetty Sammalsuonvuoren metsäksi siellä sijaitsevan vuoren mukaan.

Luonnontilaisen kaltainen metsäalue on ollut pitkään metsätalouskäytön ulkopuolella. Alue on valtaosin lehtomaista kangasta, jossa kasvaa vanhoja lehtipuita, kilpikaarnamäntyjä sekä runsaasti kuusta, joista osa muhkearunkoisia.

Alue soveltuu hyvin virkistyskäyttöön. Siellä voi nauttia luonnon hiljaisuudesta, kuulla harvinaisen pikkusiepon laulua tai nähdä uhanalaisia metsälajeja, kuten hömö- ja töyhtötiaisia.

– ”Sammalsuonvuoren metsä on erinomainen lisä Etelä-Sysmän suojelukokonaisuuteen, jota säätiö on rakentanut vuodesta 2016, jolloin ensimmäinen suojelukohde alueelta hankittiin”, sanoo konsultti Marjo Kuisma.

– Säätiön toiminnanjohtaja Niko Nappu toteaa uudesta suojelualueesta: ”Nyt hankittu suojelualue on kohtuullisen suuri. Etelä-Suomesta saadaan harvoin näin isoja alueita suojeluun.” On huomion arvoista, että metsien suojeluaste eteläisessä Suomessa on silti edelleen todella matala ja suojelun arvoiset metsät sirpaleisina laikkuina!

Alueen myi säätiölle Sysmän vapaa-ajan asukas Lea Koskelo, joka on aiemminkin edistänyt metsiensuojelua.

– ”Myymällä metsiäni Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS:lle olen varmistunut siitä, että minulle merkittävät luontoalueet tulevat säilymään luonnonmukaisina ikuisesti”, Lea Koskelo iloitsee.

Sammalsuonvuoren kaupan myötä säätiön suojelualueiden kokonaispinta-ala nousi 528 hehtaariin ja Sysmässä lähes 150 hehtaariin.

Säätiöllä on yhteensä 22 suojeluun ostettua tai lahjoituksena saatua aluetta, joista 13 sijaitsee Päijät-Hämeessä; Sysmässä, Hartolassa, Asikkalassa ja Hollolassa. Keski-Suomessa suojelualueita on kuusi, Jyväskylässä, Joutsassa ja Toivakassa. Pirkanmaalla, Kuhmoisissa sijaitsee kaksi saarialuetta ja Etelä-Savossa, Kangasniemellä yksi saarikohde.

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua Päijänteen seudulla. Säätiö ostaa lahjoitusvaroilla ja saa lahjoituksina, kuten testamenttilahjoituksina, maa-alueita suojeluun. Tee sinäkin lahjoitus ja osallistu rakkaan luontomme suojeluun!

Karttalinkki

Kuvat: Marjo Kuisma.

Lea Koskelo halaa suurta puuta Sammalsuonvuoren suojelualueella (kuva: Marjo Kuisma).

Suojelukohteet

Isosuo, itäosan lajennus

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS:n jo ennestään suuri suojelualue Hartolan taajaman eteläpuolella sijaitsevalla Isosuolla laajeni noin 26 hehtaarilla. Isosuon itäosan kaksi määräalaa kasvattavat säätiön Isosuolta omistamien alueiden yhteispinta-alan noin 150 hehtaariin.

Torkansaari

PLUPS on saanut lahjoituksena pienen saaren Kuhmoisista. Suomen luonnonsuojeluliitto Jämsän seutu ry. on lahjoittanut PLUPS:lle suojelutarkoituksiin pienen saarikiinteistön Kuhmoisten Rekisalon länsipuolelta. Saarue, niminen kiinteistö on säätiön kolmas suojelukohde Kuhmoisissa.

Sillanpään Harju

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS hankki joulukuussa pienen, mutta sympaattisen suojelualueen Leivonmäen Savenahon kylästä.

Sammalsuonvuoren metsä

PLUPS osti joulukuussa 2022 Sysmän Virtaalta runsaan 73 hehtaarin metsäalueen. Alue nimettiin Sammalsuonvuoren metsäksi.

Saimi Korpelan muistometsä

Kesäkuussa 2022 PLUPSille lahjoitettiin reilun kolmen ja puolen hehtaarin suuruinen Ojala, metsä- ja maatila Sysmän Taipaleen kylästä.  Alue nimettiin Saimi Korpelan muistometsäksi.

Majuven metsä

PLUPS osti helmikuussa 2022 Hartolan Leppäkoskelta 14 hehtaarin metsäalueen, josta valtaosa on uhanalaiselle valkoselkätikalle soveliasta lehtimetsää. Alue nimettiin Majuven metsäksi.

Pirttivuoren metsä

Säätiö osti joulukuussa 2021 Sysmän Saarenkylästä, läheltä Päijännettä 40 hehtaarin jylhäkallioisen Pirttivuoren metsän.

Luvevuori

Pekka Louhivuoren perikunta lahjoitti säätiölle jylhänkomean Lumevuoren Haapasaaren länsipuolelta. Alue on puolen hehtaarin kokoinen ja luonnontilainen.

Pentti Linkolan muistometsä

PLUPS osti heinäkuussa 2021 yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa Pentti Linkolan muistometsän, Riuttasalon, Toivakasta läheltä Päijännettä.

Kauno Hopeasaaren muistometsä

Säätiö on ostanut joulukuussa 2020 yhdeksän hehtaarin metsätilan Korpilahden Rantuusta läheltä Päijännettä.

Pienet Verkkosaaret

Säätiö sai Pienet Verkkosaaret lahjoituksena kesäkuussa 2020. Saaret sijaitseva Korpilahdella Päijänteellä Kärkistensalmen länsipuolella.

Vehkosaari, Hollola

Säätiö osti maaliskuussa 2020 Vehkosaaren 64 hehtaarin metsäalueen Vesijärveltä.

Lehtosaari, Kuhmoinen

Säätiö osti hehtaarin kokoisen Lehtosaaren Kuhmoisista Päijänteeltä heinäkuussa 2019.

Isosuo, Hartola

PLUPS osti toukokuussa 2019 Hartolan taajaman eteläpuolella sijaitsevalta Isosuolta 116 hehtaarin alueen.

Petäjäsaari, Hartola

Säätiö osti 25 hehtaarin Petäjäsaaren metsätilan Rautavedeltä Hartolasta toukokuussa 2018.

Syvänsilmänvuori, Sysmä

Syvänsilmänvuoren 17 hehtaarin rantametsä Sysmän Virtaalta siirtyi helmikuussa 2016 säätiölle.

Haapakoskelon metsä, Sysmä

Säätiö hankki marraskuussa 2015 viiden hehtaarin kokoisen, runsaspuustoisen Haapakoskelon metsän Sysmän Virtaalta.

Uusisaari, Asikkala

Päijänteen Luonnonperintösäätiö osti joulukuussa 2014 suojeluun toisen saarialueen Asikkalan Urajärveltä.

Kuminansalo, Korpilahti, Jyväskylä

Säätiö osti joulukuussa 2014 Kuminansalon saaritilan pohjoiselta Päijänteeltä.

Korppinen, Asikkala

Säätiöön omistukseen siirtyi elokuussa 2014 Asikkalan Urajärvellä sijaitseva noin hehtaarin kokoinen Korppisen saari.

Pihlajasaaret, Kuhmoinen

Säätiö osti tammikuussa 2013 Kuhmoisista komean Pihlajasaarten alueen.

Koivumäen metsä, Korpilahti, Jyväskylä

Säätiö osti syyskuussa 2012 Jyväskylästä, Korpilahden Rutalahdelta noin 15,5 hehtaarin suuruisen Koivumäen metsätilan.