Vuonna 2008 perustetun säätiön keskeinen tehtävä on luonnonsuojelualueiksi sopivien alueiden hankinta ja suojelu Päijänteen järvialueella ja myös huomattavan laajalla alueella sen ympärillä.
Ostamme suojelutarkoitukseen sopivia maa-alueita yksityishenkilöiden, yritysten ja yhteisöjen lahjoituksilla. Otamme vastaan maa- ja vesialueita kaikkialta Suomesta.
Toimimme sillanrakentajana ihmisten ja luonnon välillä, tarjoten käytännön ratkaisuja luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Konkreettinen osallistuminen on meidän kauttamme helppoa ja tehokasta!
Tavoitteenamme on voimakas ja ripeä kasvu. Suojelupinta-alaa tarvitaan nopeasti lisää suomalaisen luonnon hätätilan pysäyttämiseksi!
Paremman Luonnon Puolesta -Säätiö toimii Päijänteen valuma-alueella, joka ulottuu laajalti eri ilmansuuntiin järvestä katsoen.
Säätiö voi vastaanottaa maa- tai vesialueita koko maan alueelta. Voimme olla mukana hankkeissa myös Päijänteen valuma-alueen ulkopuolella. Lahjoitusvarat käytämme suojelualueiden hankintaan toimintamme ydinalueelta (Päijänteen valuma-alue, katso kartta).
Olemme jo nyt merkittävin yleishyödyllinen luonnonsuojelutoimija Päijänteen valuma-alueella. Tavoite vuoteen 2030 mennessä; suojelualueidemme määrä on viisinkertaistunut. Lisäksi säätiö on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä kansallisena toimijana ja kansainvälisten toimijoiden yhteistyökumppanina.
Paremman Luonnon Puolesta -Säätiön tavoitteena on, että vuoteen 2035 mennessä suojeluun saadaan rikasta luontoamme 20 000 hehtaarin edestä. Verrattuna Helsingin kaupunginosiin se vastaisi noin 200-kertaisesti Töölön pinta-alaa! Haluamme säilyttää keskisen Suomen luonnon tunnusomaiset piirteet tuleville sukupolville – jopa entistä parempina.
Alueiden määrä ylittää 250 alueen rajan vuonna 2035. Lisäksi suojelualueverkosto ekologisine käytävineen on yhdessä sidosryhmien kanssa saatu toimivaksi rakenteeksi. Vuonna 2035 luontokato on saatu käännettyä monimuotoisuutta kasvattavaan suuntaan, ja panostamme edelleen kaikkemme paremman luonnon puolesta.
Käytännössä toimintamme perustuu seuraaviin osa-alueisiin:

Tältä alueelta ostamme kohteita (OpenStreetMap® on avointa dataa, jonka OpenStreetMap Foundation (OSMF) on lisensoinut Open Data Commons Open Database -lisenssillä(ODbL).
Hankimme luontohelmiä suojeluun lahjoitusvaroin.
- Hankimme luontokohteita lahjoitusvaroin Päijänteen valuma-alueelta (kartta).
- Otamme vastaan maa- ja vesialueita kaikkialta Suomesta.
- Otamme vastaan testamentteja ja muita lahjoituksia.
- Suojelussa 26 aluetta ja 557 hehtaaria.
- Suojelukohteet pyritään saamaan myös lainmukaisen rauhoituksen piiriin.
- Lue alta lisää suojelualueiden hankinnan kriteereistämme.
Ekologisten käytävien luominen ja hyödyntäminen
- Pyrimme yhdistämään pirstoutunutta luontoa ekologisin käytävin. Suurimpana ekologisen käytävän tai vyöhykkeen raamina toimii Päijänteen valuma-alue.
- Pyrimme löytämään ja suojelemaan alueita olemassa olevien suojelualueiden läheltä.
- Pyrimme myös suuriin pinta-aloihin – luonto tarvitsee tilaa.
Ennallistaminen ja luonnonhoito
- Ihmisen vaikutus näkyy kaikkialla, koskematonta luontoa ei juurikaan enää ole. Voimme suojelemalla turvata viimeiset rippeet ja auttaa loppua luontoa antamalla sille ennallistamalla eväitä toipua kohti parempaa tilaa.
- Ennallistamisella voimme lisätä luonnon monimuotoisuutta tai esimerkiksi vähentää ravinteiden päätymistä vesistöihin.
- Hartolan Isosuolla 2024 tekemämme ennallistaminen pidättää vettä suolla ja vähentää orgaanisten turvepäästöjen valumista vesistöihin. Myös hiilensidonta tehostuu.
- Vesijärven Vehkosaaressa 2024 tehty ennallistaminen, kuusia poistamalla, hyödyttää saaren runsasta lehtokasvillisuutta. Samalla parannettiin uhanalaisen valkoselkätikan elinympäristöä.
Arvomme

Säätiön toimintaa ohjaa luonnon etu.

Tarjoamme kaikille väylän vapaaehtoiseen suojeluun ja monimuotoisuuuden parantamiseen.

Riippumattomuus

Toimintamme on avointa, luotettavaa ja hyvähenkistä.

Toimimme luontoa ja ihmistä varten turvataksemme paremman tulevaisuuden.
Millaisia kohteita etsimme
Paremman Luonnon Puolesta -Säätiö etsii suojeltavaksi metsiä ja muita luontokohteita Päijänteen valuma-alueelta (kartta). Etelä-Suomessa metsiensuojelutilanne on heikoin: suojeltujen alueiden pinta-ala on riittämätön, vain prosenttien luokkaa. Pyrimme yhdistämään pirstoutunutta luontoa ekologisin käytävin. Suurimpana ekologisen käytävän tai vyöhykkeen raamina toimii Päijänteen valuma-alue (kartta). Pyrimme löytämään ja suojelemaan alueita olemassa olevien suojelualueiden läheltä. Pyrimme myös suuriin pinta-aloihin – luonto tarvitsee tilaa.
Suojelunarvoisia metsiä on monenlaisia. Älä jää miettimään metsäsi kelpaavuutta suojeluun. Ota yhteyttä – selvitetään asia yhdessä! Alla on kuitenkin kerrottu seikkoja, joita arvostamme:

Kohteessa on eri-ikäistä puustoa ja eri puulajeja.

Kohteessa on lahopuuta. On hyvä, jos hakkuuhistoria ja lahopuujatkumo tunnetaan tai voidaan arvioida.

Kohteessa on puro tai noro, suota, lähde, lampi tai muita kosteikkoja, rantaviiva, lehtoa, erikoisia luonnonmuodostumia, ennallistamispotentiaali.

Kulttuurihistorialliset arvot ja virkistysarvot.

Alhaisemman suojeluarvon kohteet huomioidaan, jos ne toimivat puskurivyöhykkeinä ja / tai ekologisina käytävinä.
Säännöt
Varojen käyttö
2022 Toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase
2021 Toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase
2020 Toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase