Toiminnanjohtajan terveiset

Uusi toimintavuosi on alkanut positiivisissa merkeissä. Alkuvuodesta säätiö sai hankittua merkittävän lahjoituksen turvin Hartolan Leppäkoskelta 14 hehtaarin metsäalueen, josta valtaosa on uhanalaiselle valkoselkätikalle soveliasta lehtimetsää. Alueella kasvaa iäkkäitä hies- ja rauduskoivuja, järeitä haapoja ja rannoilla tervaleppää. Alueella on myös rämettä.
Metsä rajautuu Leppälahden Majuvenlahden rantaan. Suojelualue nimettiin Majuven metsäksi.

Viime vuoden lopulla aloitimme yhteisen hankkeen elokuvaohjaaja ja tuottaja Marko Röhrin kanssa, jonka tavoiteena on parantaa Puulaveden, eli tuttavallisemmin Puulan suojelun määrää. Pelastetaan Puula -keräyksen tuotot käytetään suojelualueen hankkimiseen Puulalta. Kampanja on voimassa toistaiseksi ja raha-lahjoitusten lisäksi toivomme saavamme aluelahjoituksia Puulan upealta alueelta. Haluamme hankkeen myötä myös kasvattaa tietoisuutta ympäristöstä ja sen tilasta. Voit osallistua kampanjaan osoitteessa https://pelastetaanpuula.fi.

Kevät on tuonut mukanaan suuria uudistuksia säätiön toimintaan. Toimistomme on muuttanut Sysmästä Säynätsalon entiselle kunnantalolle Jyväskylään. Toimiston ihanteellinen sijainti historiallisessa rakennuksessa, keskellä ”Päijänteen Tahitia” on jo nyt näkynyt vilkkaana kiinnostuksena säätiön toimintaa kohtaan – tule sinäkin vierailulle juttelemaan luontoasioista. 

Säätiö palkkasi myös uuden työntekijän helmikuun alusta. Pystymme nyt paremmin vastaamaan toiminnan kasvun myötä syntyneisiin haasteisiin.

Olemme tilanteessa, jossa monimuotoisen metsäluonnon heikkeneminen edelleen kiihtyy, ilmasto muuttuu ja koko maailma on vakavien haasteiden edessä. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme kokeneet pandemian ja nyt itäinen Eurooppa on sodan keskellä. Ajatuksemme ovat sodan uhrien luona.

Vuonna 2021 säätiö sai lahjoitusvaroja noin 400 000 €, jotka käytettiin täysimääräisesti suojelualueiden hankintaan. Lisäksi saimme lahjoituksena ensimmäisen suojelualueen Puulavedeltä.

Toivomme vuodesta 2022 menestyksekästä suojeluvuotta säätiölle. Alla linkki uutiskirjeeseemme, josta voit lukea alkuvuoden tapahtumista. Kiitos, että olet ollut tukemassa meitä. Apuasi tarvitaan myös jatkossa.

https://www.plups.fi/wp-content/uploads/2022/04/Uutiskirje_huhtikuu-2022.pdf

Säätiön toiminnan kannalta ja haastavista ajoista huolimatta olemme asettaneet tämän vuoden tavoitteeksi saada hankittua jopa neljä uutta suojelualuetta. Tähän emme pysty ilman Sinun apuasi. Otamme vastaan rahalahjoituksia, maa-alueita ja testamenttilahjoituksia.

Auta meitä suojelemaan luontoa – suojelu säätiön kautta on vahvaa suojelua!

Mukavaa kevään seuraamista kaikille. 🙂

Niko Nappu ja valkoselkätikka

Valkoselkätikka (kuva: Niko Nappu).

Suojelukohteet

Isosuo, itäosan lajennus

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS:n jo ennestään suuri suojelualue Hartolan taajaman eteläpuolella sijaitsevalla Isosuolla laajeni noin 26 hehtaarilla. Isosuon itäosan kaksi määräalaa kasvattavat säätiön Isosuolta omistamien alueiden yhteispinta-alan noin 150 hehtaariin.

Torkansaari

PLUPS on saanut lahjoituksena pienen saaren Kuhmoisista. Suomen luonnonsuojeluliitto Jämsän seutu ry. on lahjoittanut PLUPS:lle suojelutarkoituksiin pienen saarikiinteistön Kuhmoisten Rekisalon länsipuolelta. Saarue, niminen kiinteistö on säätiön kolmas suojelukohde Kuhmoisissa.

Sillanpään Harju

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS hankki joulukuussa pienen, mutta sympaattisen suojelualueen Leivonmäen Savenahon kylästä.

Sammalsuonvuoren metsä

PLUPS osti joulukuussa 2022 Sysmän Virtaalta runsaan 73 hehtaarin metsäalueen. Alue nimettiin Sammalsuonvuoren metsäksi.

Saimi Korpelan muistometsä

Kesäkuussa 2022 PLUPSille lahjoitettiin reilun kolmen ja puolen hehtaarin suuruinen Ojala, metsä- ja maatila Sysmän Taipaleen kylästä.  Alue nimettiin Saimi Korpelan muistometsäksi.

Majuven metsä

PLUPS osti helmikuussa 2022 Hartolan Leppäkoskelta 14 hehtaarin metsäalueen, josta valtaosa on uhanalaiselle valkoselkätikalle soveliasta lehtimetsää. Alue nimettiin Majuven metsäksi.

Pirttivuoren metsä

Säätiö osti joulukuussa 2021 Sysmän Saarenkylästä, läheltä Päijännettä 40 hehtaarin jylhäkallioisen Pirttivuoren metsän.

Luvevuori

Pekka Louhivuoren perikunta lahjoitti säätiölle jylhänkomean Lumevuoren Haapasaaren länsipuolelta. Alue on puolen hehtaarin kokoinen ja luonnontilainen.

Pentti Linkolan muistometsä

PLUPS osti heinäkuussa 2021 yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa Pentti Linkolan muistometsän, Riuttasalon, Toivakasta läheltä Päijännettä.

Kauno Hopeasaaren muistometsä

Säätiö on ostanut joulukuussa 2020 yhdeksän hehtaarin metsätilan Korpilahden Rantuusta läheltä Päijännettä.

Pienet Verkkosaaret

Säätiö sai Pienet Verkkosaaret lahjoituksena kesäkuussa 2020. Saaret sijaitseva Korpilahdella Päijänteellä Kärkistensalmen länsipuolella.

Vehkosaari, Hollola

Säätiö osti maaliskuussa 2020 Vehkosaaren 64 hehtaarin metsäalueen Vesijärveltä.

Lehtosaari, Kuhmoinen

Säätiö osti hehtaarin kokoisen Lehtosaaren Kuhmoisista Päijänteeltä heinäkuussa 2019.

Isosuo, Hartola

PLUPS osti toukokuussa 2019 Hartolan taajaman eteläpuolella sijaitsevalta Isosuolta 116 hehtaarin alueen.

Petäjäsaari, Hartola

Säätiö osti 25 hehtaarin Petäjäsaaren metsätilan Rautavedeltä Hartolasta toukokuussa 2018.

Syvänsilmänvuori, Sysmä

Syvänsilmänvuoren 17 hehtaarin rantametsä Sysmän Virtaalta siirtyi helmikuussa 2016 säätiölle.

Haapakoskelon metsä, Sysmä

Säätiö hankki marraskuussa 2015 viiden hehtaarin kokoisen, runsaspuustoisen Haapakoskelon metsän Sysmän Virtaalta.

Uusisaari, Asikkala

Päijänteen Luonnonperintösäätiö osti joulukuussa 2014 suojeluun toisen saarialueen Asikkalan Urajärveltä.

Kuminansalo, Korpilahti, Jyväskylä

Säätiö osti joulukuussa 2014 Kuminansalon saaritilan pohjoiselta Päijänteeltä.

Korppinen, Asikkala

Säätiöön omistukseen siirtyi elokuussa 2014 Asikkalan Urajärvellä sijaitseva noin hehtaarin kokoinen Korppisen saari.

Pihlajasaaret, Kuhmoinen

Säätiö osti tammikuussa 2013 Kuhmoisista komean Pihlajasaarten alueen.

Koivumäen metsä, Korpilahti, Jyväskylä

Säätiö osti syyskuussa 2012 Jyväskylästä, Korpilahden Rutalahdelta noin 15,5 hehtaarin suuruisen Koivumäen metsätilan.